İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaştı. Kanun 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yaptı.

Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olmuştur. Kanuna göre, Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır. Ancak Millî Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bağlılarında görevli yükümlü erbaş ve erler ile yurt içi ve yurt dışındaki harekâtlarda görevli uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve erler için birinci fıkradaki meslekî yeterlilik belgesi şartı aranmamaktadır. Ayrıca Bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının görev alanlarını ilgilendiren mevzuatta ilgili maddede belirtilen hususlara ilişkin gerekli düzenlemeler maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on iki ay içinde yapılmalıdır. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna ilişkin denetimler iş müfettişlerince yapılır. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna ilişkin hükümlere aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürü tarafından her bir çalışan için idari para cezası verilir. 2022 yılı için idari para cezası 1414,17 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

Ulusal yeterlilik sisteminin en önemli bileşenlerinden biri sınav ve belgelendirme faaliyetleridir. Bu faaliyetlerin en önemli çıktısı olan MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ise ulusal yeterliliklere dayalı olarak teorik ve uygulamalı şekilde kalite güvencesi sağlanmış şartlarda gerçekleştirilen ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda hak eden bireylere düzenlenmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi talep eden bireylere yönelik sınav ve belgelendirme hizmetleri Kurum tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları aracılığı ile sunulmaktadır. Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından “ISO/IEC 17024 Uygunluk Değerlendirmesi – Personel Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar için Genel Şartlar” personel belgelendirme standardına göre akredite olan ve Kurum mevzuatı ve rehberleri ile belirlenen kalite güvence şartlarını yerine getirerek Kurum tarafından yetkilendirilen personel belgelendirme kuruluşları sınav ve belgelendirme hizmetlerini sunmaktadır.

Isıtma ve Yapı sektörünün ayrılmaz bir parçası olan Baca Sistemlerinin montajında çalışan personllere ilişkin meslek tanımı 21.12.2010 tarihinde yapılarak, 26.05.2016 tarihinden itibaren MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu olan meslekler kapsamına dahil edilmiştir.

MESLEK TANIMLARI
Baca Kontrol Personeli (Seviye 4) 10UY0003-4/00
Baca Kontrol Personeli (Seviye 4); iş sağlığı ve güvenliği ile çevresel önlemleri alarak, kalite sistemleri çerçevesinde, mesleği ile ilgili iş organizasyonu yapan, baca projelendirme çalışmalarına katılan, montajı yapılmış bacayı devreye alan, periyodik baca ve yağlı kanal kontrollerini gerçekleştiren ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürüten nitelikli kişidir.

Baca Montaj Personeli (Seviye 3) 10UY0003-3/00
Baca Montaj Personeli (Seviye 3); iş sağlığı ve güvenliği ile çevresel önlemleri alarak, kalite sistemleri çerçevesinde, mesleği ile ilgili iş organizasyonu yapan, baca keşfi, baca montaj ön hazırlığı, dikey ve yatay montaj işlemlerini yapan, montajı yapılmış bacayı devreye alan ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürüten nitelikli kişidir.

Baca-Yağlı Kanal Temizleme Personeli 17UY0275-2
Baca-Yağlı Kanal Temizleme Personeli (Seviye 2) iş sağlığı ve güvenliği ile çevresel önlemleri alarak, kalite sistemleri çerçevesinde, mesleği ile ilgili iş organizasyonu yapan, baca temizleme ön hazırlığı, baca ve yatay duman kanalı bağlantısı ile bacaya ait ilave donanımların temizlenmesi işini yapan ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürüten nitelikli kişidir.